29 Ağustos 2009 Cumartesi

ORGANİK BAL İSTEYENLER ARTTI ÜRETİME GEÇMEYE KARAR VERDİM




Organik Arıcılık

ARICILIKTA ORGANİK ÜRETİMİN ESASLARI

Arıcılık ürünlerinin organik üretim olarak nitelendirilmesi,

1. Kovanların özelliklerine

2. Çevre kalitesine

3. Arıcılık ürünlerinin özenle elde edilmesine

4. İşlenmesi ve depolanması koşullarına bağlıdır.

Organik arıcılıkta dikkate alınacak özellikler

Geçiş dönemi,Arıların orijini ,Arı kolonilerinin bulunduğu bölge,Beslenme,Hastalıklara karşı alınan tedbir ve mücadeleler,Arı yetiştiriciliğinde kullanılan materyallerin özellikleri .Konvansiyonel arcılıktan organik arıcılığa geçiş dönemi tarımsal üretim yapılan alanlarda geçiş süreci uygulanmaz

Konvansiyonel arıcılıktan organik arıcılıga geçiş süresi 1 yıldır. Başlangıç tarihi olarak uygun olmayan girdilerin son kullanma tarihleri dikkate alınır.Ayrıca geçiş süresinde elde edilen ürün organik ürün sayılmaz.

Geçiş döneminde kovandaki peteklerin değişmesi gerekmektedir.

Bu amaçla;

Ekolojik bal mumu kullanılmalıdır
Ekolojik olmayan bal mumu kullanılması durumunda kalıntı analizi yapılarak kalıntı olmadığının belgelenmesi gerekir
Arıların orjini;

Arı ırklarının seçiminde seçilecek tür çevreye uyumlu olmalıdır. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmalıdır. Afis mellifera türleri ve ekotipleri tercih edilmelidir.

Arı kolonisi;

Organik olarak üretim yapılan işletmelerden suni oğul olarak yada konvansiyonel arıların organik petekli çerçevelere aktarma suretiyle elde edilir.

Ana arı ihtiyacı;

Suni tohumlama ile, konvansiyonel üretimden kolonilerin %10’una kadar alınarak kullanılabilir.

Ana arıların yenilenmesi esnasında eski ana arının öldürülmesine izin verilir.

Ana arıların kanatlarının kesilmesi kesinlikle yasaktır.

ORGANİK ARICILIK SAHASI

Asgari uçuş yarıçapı 3 km olmak koşuluyla 1 yıl önceden kontrol altına alınır.Kentmerkezleri,otoyollar,sanayibölgeleri,atıkmerkezleri,reaktörler, hidrolik ve termik enerji santralleri,maden işletmelerine 3 km uzakta yada daha fazla uzaklıkta olmalıdır.

Organik arıcılık sahası harita üzerinde belirtilerek yeri kaydedilir. Kovanların yerleştirildiği yerde,yeterli nektar,polen ve temiz su kaynağı bulunmalıdır. Organik arıcılık yapılacak alanda kimyasal mücadele yöntemleri kullanılmamalıdır. Karantina tedbirleri uygulanan alanlarda organik arıcılık yapılamaz.

ARILARIN BESLENMESİ

Organik arıcılıkta arıların beslenmesi,kendi kovanlarındaki balla olmalıdır. Ancak arıların yaşamı yapay beslenmeye bağlı olduğu durumlarda organik olarak üretilmiş bal ve polen veya organik biçimde üretilen şeker şurubu veya organik şeker melası kullanılır. Yapılan beslenme ile ilgili kovan siciline,kullanılan ürünün tipi,tarihi,,miktarı ve besleme yapılan kovan numaraları kaydedilmelidir.

Arılarda beslenme zamanı son ürün hasadı ,beslenme(organik bal ve polen )beslenme bitiş,15 gün ve nektar akımı

Şeker,pekmez,süt,melas,glikoz ve diğer konvansiyonel maddeler kesinlikle kullanılmaz.

Organik bal ile hazırlanan şuruba takviye amacı ile herhangi bir katkı maddesi ilave edilmemelidir.

Organik arıcılıkta kullanılan kovan ve temel petek kovanlar çevreye ve arıcılık ürünlerine risk getirmeyen doğal malzemelerden yapılmalıdır.

Kovanlarda kimyasal boya yerine;

· Propolis

· Balmumu

· Bitki yağları

Gibi doğal ürünler kullanılmalıdır.

Kovana verilecek yeni petekli çerçeve için temel petek organik üretim yapan birimlerden sağlanmalıdır. Kabartılmış petekleri güve zararlısından korumuk için naftalin gibi maddeler kullanılamaz

Hastalıkların önlenmesi için;

Dayanıklı ırk ve hatlar seçilmeli
Ana arılar düzemli olarak yenilenmeli
Arı sağlığı için kovanlar sistematik olarak denetlenmeli
Kovanlardaki erkek yavrular kontrol edilmeli
Arılıklarda kullanılan malzemeler düzenli olarak organik yöntemlerle dezenfekte edilmeli
Kirlenmiş maddeler veya kaynaklar zararsız bir şekilde imha edilmelidir
Balmumu düzenli olarak yenilenmeli ve kovanlarda yeterli miktarda polen ve bal bırakılmalıdır.
Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır ve zarar görürse,derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.

Tedaviye alınan kolonilere geçiş süresi uygulanır veya organik petekli çerçevelere aktarılır.

Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılamaz. Sağlık ve temizlik maddesi kimyasal maddeler kullanılamaz.

Varrora jacobsoni zararlısının mücadelesinde organik kökenli;

Formik asit,laktik asit,asetik asit,oksaik asit,mentol,timol,okaliptol veya kofur kullanılabilir.
Biyolojik yöntem olarak erkek arı gözlü çerçeveler kullanılabilir. Yönetmelik bu amaçla erkek arı gözlü peteklerin imha edilmesine izin vermektedir

KURALLAR VE UYGULAMALAR BUNLAR İMİŞ BENİM ARILAR ZATEN ORMANDA BANA UYAR UYGULAYACAGIM, EN SEVDİGİM OLAY İSE NE ÜRETİĞİNİ BİLMEK,VE MUTLUGUNU YAŞAYABİLMEKTİR

not:.bilgilenme amaclı tarımsal danışma sitesinden alınmıştır

16 Ağustos 2009 Pazar

ARIDAN BALI SÜZDÜK ŞİMDİ SATMA ZAMANI



BU YILDA TRAKYADA AYÇİCEK SEZONU SON BULDU , ARILARIN VARRAO İLAÇLAMASI VE ANA BAKIMINI YAPTIK VE ARILARIN BİZE SUNDUGU DEĞERLİ NİMET BALLARI SÜZME VE PETEK BAL OLARAK SATIŞA SUNDUM
LÜLEBURGAZDA KURULAN TARIM FUARINDA YERİMİ ALIP HEM BAL SATTIM HEMDE 5 GÜN BOYUNCA BALI VE POLENİ İNSANLARA ANLATTIM BELEDİYE BAŞKANI VE KATILIM HEYETİNDENDE TAM DESTEK ALDIM BALIN DONMASI O BALIN SAHTE DEGİLDE TAM TERSİNE BALIN DONARAK GERCEK OLDUGUNU ISPATLADIGINI AZ BİR ISI İLE NORMALE DÖNDÜĞÜNÜ VE AYÇİCEK BALININ DİGER BALLARA ORANLA POLEN ORANININ ÇOK OLMASI SONUCU DONDUGUNU ANLATINCA ÇOK KİŞİNİN BAL YEMESİNİ SAGLADIM BU ÇALIŞMA BENCE İYİ OLDU İNSANLARIN YANLIŞ BİLGİLERİ DOGRULMUŞ OLDU

BAL POLEN SATIYOR, ÜRETİR İKEN ZEVK DUYDUGUM ÜRÜNLERİ TÜKETİCİYE ULAŞTIRIP ONLARIN SAGLIGINA SAGLIK AGIZLARINA EN TATLI ÜRÜN BAL VERİYORUM .

NE DİYELİM TATLI YİYELİM TATLI KONUŞALIM

7 Ağustos 2009 Cuma

ARKADAŞLAR AYÇİCEKLERDEN BAL SEZONU BİTTİ ŞİMDİ VARAOVA MÜCADELESİ YAPALIM

BALLARI ALDIK ARIYI KIŞA HAZIRLAMA AŞAMASINDA,.. VARRAO DAN KORUYALIMKİ KIŞ ÖLÜMLERİ OLMASIN

...................................................._____-------..........................................

MÜCADELE YAPARSANIZ ARINIZ,.??? YAPMAZSANIZ BOŞALMIŞ ARI KOVANLARINIZ KALIR....!!!!!!!




VARRAOVADA SİZ BENİMLE UGRAŞMASSANIZ BENDE BÖYLE YAŞAM ORTAMI BULURUM DEMİŞ ..... VE....BİRİLERİ DOGMADAN ASALAK YERLEŞMİŞ ZİYAFETE BAŞLAMIŞ OL ARIM OL.




ARICI MUSTAFA AKSUNGUR ARKADAŞIMIZIN BLOGUNDA YAYINLADIGI VE ARICILIKLA UGRAŞAN ARKADAŞLARIMIZIN GÖRMESİ GEREKEN BİR VİDEO BENCE SEYREDİN

.

VARRAOVAYI YAZIP CİZMEK GEREKSİZ EN DORUSU GERCEĞİ BURADAN SEYREDİN

.TIKLA VE GÖR


BÖLGEMİZDE BAL SEZONU GEÇTİ ARILARI YAVRUYA YÖNLENDİRİR İKEN VARRAO MÜCADELEMİZİ ÇEŞİTLİ İLAÇLAMA YÖNTEMİ İLEYEDİ GÜN DE BİR EN AZ ÜÇ SEFER YAPMALIYIZ YOKSA ARILARIMIZ KIŞ AYLARINDA SÖNER BOŞ KOVANA DÖNER KAYIPLAR YAŞANIR ÜZÜLÜRÜZ
.
.
.MUSTAFA BEYE BU PAYLAŞIMINDAN DOLAYI TEŞEKÜR EDERİM . Üsteki resimler konu ilgisinden dolayı bloglardan derlenmiştir

SARAY BÖLGESİNDE HEM ZİYARET HEMDE PÜREN BÖLGESİNİ GEZDİK

SARAYLI ARICI HÜSEYİN BEY VE ARILARI
SARAY SEFAALANLI BU ARKADAŞ AGACLARDAN ODUN KÖMÜRÜ İŞİ YAPIYOR
SARAYLI ARICILAR KAHVEHANESİNİN SAHİBİ VE PRAFOSYENEL ARICI HÜSEYİN BEY SEPETLERİ İLE GURUR DUYUYOR
KOVANLARI VAROOVAYA KARŞI İLAÇLAMIŞ ŞİMDİDE YAVRUYA YÖNLENDİRMİŞ
ORMANIN ORTASINDA ÇOK GÜZEL BİR ARILIK BEREKETİ BOL OLSUN
PÜRENLER ÇİCEK AÇMAYA NİYETLENMİŞ AMA KURAKLIK ONLARIDA VURMUŞ TOMURCUKTA KURUMAYA BAŞLANMIŞ
BU KENYALI TURİST ARKADAŞ BİZDEN ARICILIK DERSİ ALIYOR MEMLEKETTE ARICILIK YAPIYORMUŞ PÜRENİ BURADA TANIDI
ARICI RAMADAN BU YIL PÜRENLERDEN UMUDU KESTİ KISMET ÇAM DİYOR
SARAY SEFAALAN PÜRENLİKTE BU YIL YETERLİ YAGMUR YAGMAMIŞ BEKLENTİLER YAGMURA KALDI

BU YIL YENİ YENİAÇMAYA BAŞLAYAN PÜRENLER KISMETTE NE İSE O OLACAK BEKLİYORUZ

2 Ağustos 2009 Pazar

DEMİRKÖYLÜ ARICI NECATİ SAYILGAN, VE İĞNEADALI RAFİ TAŞKIN DA BALSEZONUNU BİTİRMİŞ SATIŞA GEÇMİŞLER


DEMİRKÖYDE ÖRNEK ARICI NECATİ SAYILGANIN ÇALIŞMALARI GÖZ DOLDURUYOR

DEMİRKÖYLÜ USTA ARICI NECATİ SAYILGAN BEY ARICILIKTA BAŞARILI OLMANIN GURURUNU YAŞIYOR
ARILARINDAKİ TİTİZLİĞİ SÜZÜMDE HİJYENDEN TAVİZ VERMİYOR
SON DERECE MODERN ÇALIŞAN NECATİ BEY ÖZEL SAGIM ODASI İLE GÖZ DOLDURUYOR
VE ÇALIŞMANIN SONUCU KALİTELİ ORMAN BALINI HALKA SUNUYOR TEBRİKLER.

.......................................................................................................................................................................
İGNEADA,LİMAN KÖYLÜ ARICI RAFİ TAŞKIN VE ARILARI



RAFİ TAŞKIN BEYİN ORMANIN İCİNDE HER TÜRLÜ ZARARLI ETKENDEN UZAK TAMAMEN ORGANİK BİR ORTAMDAKİ ARILARI
İŞ BİLİNÇLİ VE KALİ,TEYE ÖNEM VERİLİNCE ÖNCE ÜRETİM YERİ ARILIKTAKİ DÜZEN GÖZE ÇARPIYOR
İŞ ORGANİK VE KALİTE Lİ BAL ÜRETMEK OLUNCA, ORMANDA ÇİÇEĞİN HARMAN OLDUGU BİR ORTAM BULMAKLA BAŞLAMIŞ
MODERN KOVANLARLA HİJYENİK ORTAM YARATILMIŞ DENİZİN ORMANLA BULUŞTUGU NOKTADA GERCEKTEN KALİTELİ VE HOŞ BİR AROMASI OLAN ORMAN BALI ÜRETİLMİŞ

BENİM İÇİN AMACIM ÖNCE KALİTELİ TEMİZ ORMANIN BİZE SUNDUGU NEKTARI TOPLATIP ÇEVREMDEKİ HALKIMA SÜZME VE PETEK BAL OLARAK SATIŞA SUNMAKTIR ,SATTIGIM BAL YİYENİN DAMAGINDA KALAN TADI BENİ TEKRAR TEKRAR ARAMALARIDA BALIN KALİTESİNİ GÖSTERMEKTEDİR
BÖLGEMDE İGNEADADA VE LİMAN KÖYDE BAL GİBİ BAL YEDİM DEMEK İSTEYEN BANA ULAŞMASI KALİTELİ BALA KAVUŞMASI DEMEKTİR DİYOR
..................BAŞARILAR DİLERİM ..................................