29 Ağustos 2009 Cumartesi

ORGANİK BAL İSTEYENLER ARTTI ÜRETİME GEÇMEYE KARAR VERDİM




Organik Arıcılık

ARICILIKTA ORGANİK ÜRETİMİN ESASLARI

Arıcılık ürünlerinin organik üretim olarak nitelendirilmesi,

1. Kovanların özelliklerine

2. Çevre kalitesine

3. Arıcılık ürünlerinin özenle elde edilmesine

4. İşlenmesi ve depolanması koşullarına bağlıdır.

Organik arıcılıkta dikkate alınacak özellikler

Geçiş dönemi,Arıların orijini ,Arı kolonilerinin bulunduğu bölge,Beslenme,Hastalıklara karşı alınan tedbir ve mücadeleler,Arı yetiştiriciliğinde kullanılan materyallerin özellikleri .Konvansiyonel arcılıktan organik arıcılığa geçiş dönemi tarımsal üretim yapılan alanlarda geçiş süreci uygulanmaz

Konvansiyonel arıcılıktan organik arıcılıga geçiş süresi 1 yıldır. Başlangıç tarihi olarak uygun olmayan girdilerin son kullanma tarihleri dikkate alınır.Ayrıca geçiş süresinde elde edilen ürün organik ürün sayılmaz.

Geçiş döneminde kovandaki peteklerin değişmesi gerekmektedir.

Bu amaçla;

Ekolojik bal mumu kullanılmalıdır
Ekolojik olmayan bal mumu kullanılması durumunda kalıntı analizi yapılarak kalıntı olmadığının belgelenmesi gerekir
Arıların orjini;

Arı ırklarının seçiminde seçilecek tür çevreye uyumlu olmalıdır. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmalıdır. Afis mellifera türleri ve ekotipleri tercih edilmelidir.

Arı kolonisi;

Organik olarak üretim yapılan işletmelerden suni oğul olarak yada konvansiyonel arıların organik petekli çerçevelere aktarma suretiyle elde edilir.

Ana arı ihtiyacı;

Suni tohumlama ile, konvansiyonel üretimden kolonilerin %10’una kadar alınarak kullanılabilir.

Ana arıların yenilenmesi esnasında eski ana arının öldürülmesine izin verilir.

Ana arıların kanatlarının kesilmesi kesinlikle yasaktır.

ORGANİK ARICILIK SAHASI

Asgari uçuş yarıçapı 3 km olmak koşuluyla 1 yıl önceden kontrol altına alınır.Kentmerkezleri,otoyollar,sanayibölgeleri,atıkmerkezleri,reaktörler, hidrolik ve termik enerji santralleri,maden işletmelerine 3 km uzakta yada daha fazla uzaklıkta olmalıdır.

Organik arıcılık sahası harita üzerinde belirtilerek yeri kaydedilir. Kovanların yerleştirildiği yerde,yeterli nektar,polen ve temiz su kaynağı bulunmalıdır. Organik arıcılık yapılacak alanda kimyasal mücadele yöntemleri kullanılmamalıdır. Karantina tedbirleri uygulanan alanlarda organik arıcılık yapılamaz.

ARILARIN BESLENMESİ

Organik arıcılıkta arıların beslenmesi,kendi kovanlarındaki balla olmalıdır. Ancak arıların yaşamı yapay beslenmeye bağlı olduğu durumlarda organik olarak üretilmiş bal ve polen veya organik biçimde üretilen şeker şurubu veya organik şeker melası kullanılır. Yapılan beslenme ile ilgili kovan siciline,kullanılan ürünün tipi,tarihi,,miktarı ve besleme yapılan kovan numaraları kaydedilmelidir.

Arılarda beslenme zamanı son ürün hasadı ,beslenme(organik bal ve polen )beslenme bitiş,15 gün ve nektar akımı

Şeker,pekmez,süt,melas,glikoz ve diğer konvansiyonel maddeler kesinlikle kullanılmaz.

Organik bal ile hazırlanan şuruba takviye amacı ile herhangi bir katkı maddesi ilave edilmemelidir.

Organik arıcılıkta kullanılan kovan ve temel petek kovanlar çevreye ve arıcılık ürünlerine risk getirmeyen doğal malzemelerden yapılmalıdır.

Kovanlarda kimyasal boya yerine;

· Propolis

· Balmumu

· Bitki yağları

Gibi doğal ürünler kullanılmalıdır.

Kovana verilecek yeni petekli çerçeve için temel petek organik üretim yapan birimlerden sağlanmalıdır. Kabartılmış petekleri güve zararlısından korumuk için naftalin gibi maddeler kullanılamaz

Hastalıkların önlenmesi için;

Dayanıklı ırk ve hatlar seçilmeli
Ana arılar düzemli olarak yenilenmeli
Arı sağlığı için kovanlar sistematik olarak denetlenmeli
Kovanlardaki erkek yavrular kontrol edilmeli
Arılıklarda kullanılan malzemeler düzenli olarak organik yöntemlerle dezenfekte edilmeli
Kirlenmiş maddeler veya kaynaklar zararsız bir şekilde imha edilmelidir
Balmumu düzenli olarak yenilenmeli ve kovanlarda yeterli miktarda polen ve bal bırakılmalıdır.
Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır ve zarar görürse,derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.

Tedaviye alınan kolonilere geçiş süresi uygulanır veya organik petekli çerçevelere aktarılır.

Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılamaz. Sağlık ve temizlik maddesi kimyasal maddeler kullanılamaz.

Varrora jacobsoni zararlısının mücadelesinde organik kökenli;

Formik asit,laktik asit,asetik asit,oksaik asit,mentol,timol,okaliptol veya kofur kullanılabilir.
Biyolojik yöntem olarak erkek arı gözlü çerçeveler kullanılabilir. Yönetmelik bu amaçla erkek arı gözlü peteklerin imha edilmesine izin vermektedir

KURALLAR VE UYGULAMALAR BUNLAR İMİŞ BENİM ARILAR ZATEN ORMANDA BANA UYAR UYGULAYACAGIM, EN SEVDİGİM OLAY İSE NE ÜRETİĞİNİ BİLMEK,VE MUTLUGUNU YAŞAYABİLMEKTİR

not:.bilgilenme amaclı tarımsal danışma sitesinden alınmıştır

4 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Çalık zamanla herşey orijinaline dönecek galiba,sizin düşünceniz içinde hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum,vermiş olduğunuz ayrıntılı bilgiler içinde teşekkür ederim,Güzel gelişmeleri ve başarılarınızı duymak dileklerimle,kolay gelsin,iyi çalışmalar.

taskın dedi ki...

sayın ali osman çalık
organık arıcılığa şimdiye kadar
geçememiz gerekirdi zaten
her taraf sunni oldu çikti
ama önce bu ırk meselesini halaletmek lazım
bu çözülmeden hiçbir şey sonuçlanamaz
randıman vermez

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali Osman abi,düşüncelerini gerçekleştirmen dileğiyle.Saglıcakla kalın.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Arkadaşlar ilginize teşekkürler genetiği değişmiş ne oldugu belli olmayan ürünler bu m,lletin sonu olacak galiba zaten bu yıl karbuzcular bunun acısını cekiyorlar ürünler ellerinde çaktı toplumun bilincli duyarlılıgı ile kabaktan üretilen karbuzlar elde kaldı şimdi kara kara zararın nerden geldiğini düşünüp yanlıştan vaz gececekler bir gün her ürün gercegine dönüşecek ama verdiği zarar insanlıkta çok kalıntılar bırakacaktır YAŞASIN HER ŞEYİN DOGALI VE SADESİ