17 Kasım 2010 Çarşamba

BİZİM DEDELER SELANİKTEN GELMİŞ HALAMDA, BAYRAMDA ORAYA MAHSUZ BU TATLIYI BİZE İKRAM ETTİ ÇOK GÜZEL OLMUŞ İDİ, SİZDE DENEYİN İSTEDİM




SELANİK TATLISI
Bu tatlı o yöreden göç etmeden önce her bayramda yapılan Mükemmel bir lezzet... Atatürk bu tatlıyı çok severmiş. Sevmekte de yerden göğe haklıymış.
Çok hafif; hem sütlü hem de şerbetli bir tatlı. Biraz zaman alıyor ama değiyor. Şiddetle tavsiye ediyorum.

Malzemeler:

Hamuru:7.5 kahve fincanı un3 kahve fincanı oda sıcaklığında tereyağı (kesinlikle margarin kullanmayın, tereyağı, tatlının tadını belirliyor)1 kahve fincanı pudra şekeri
Muhallebisi:3 su bardağı süt1 kahve fincanı buğday nişastası1/2 çay kaşığı tuz3 çorba kaşığı toz şeker3 adet yumurtaŞerbeti:2.5 su bardağı toz şeker2.5 su bardağı su1 çorba kaşığı limon suyu
Yapılışı:Muhallebi için; sütü ıstıp, süt kaynama noktasına gelmeden hemen önce nişastayı, şekeri ve tuzu çırpma teli ile hızlı hızlı karıştırarak ekliyoruz. Muhallebi gibi pişiriyoruz, soğutuyoruz.Hamur için; unu ve pudra şekerini koyduğumuz yoğurma kabına yumuşamış tereyağını da ekleyerek bir hamur yoğuruyoruz (Başlarda kum gibi birbirini tutmayacak, tereyağ eridikçe bütünleşecek).Hamuru tereyağı ile yağladığımız tepsiye bir parmak kalınlığında yayıyoruz. Bastırarak düzleştiriyoruz.180 dereceli fırında 30-35 dakika üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz.Bu sırada soğuyan muhallebiye mikser yardımıyla 3 yumurtayı sırayla yedirerek katıyoruz.Fırından çıkardığımız pişmiş hamurun üstüne bu muhallebiyi dökerek tekrar fırına sürüyoruz (Altı neredeyse piştiği için ben bir üst rafa koydum). 180 derecede muhallebinin üstü kızarmaya başlayana kadar pişiriyoruz.Muhallebi hafif kızardıktan sonra fırından çıkarıp soğutuyoruz. Soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesiyoruz.
Şerbet için; su ve şekeri şerbet kıvamını alana kadar kaynatıp limon suyunu ekleyerek ateşten alıyoruz.Şerbetin ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğumuş olan muhallebili tatlının üstüne yavaş yavaş döküyoruz. Şerbeti çekmesi için 1-3 saat arası bekledikten sonra servis edebiliriz

.Afiyet olsun

Hiç yorum yok: