2011YILIPOLEN SEZONUNU AÇTIK ARILAR TARAFINDAN PINARHİSARIN KURUDERE KÖYÜNDE ORMANLIK ALANDA ARILARIN ÇOK ÇEŞİTLİ ÇİCEKLERDEN TOPLADIGI BU POLENLERİ SEZON İTİBARIYLA SATIŞA SUNMUŞ BULUNUYORUM
POLEN NEYE YARIYOR KISACA BAKALIM:
Arı Poleninin Bazı Yararları: Mükemmel Gıda olarak nitelenir. Yüksek performans sağlar, sporcular ve sportif yaşayanlar için anabolik (kas adale yapan) etkileriyle öne çıkar. İçindeki flavonoidler en büyük antioksidanlar arasında sayılan E vitamininden 200 kat daha fazla antioksidandır. En mükemmel B-vitamini kaynağı olarak nitelenir. Bir çay kaşığı polen günlük B vitamini ihtiyacını karşılar. Yine aynı miktarda bulunan esansiyeller devasa boyutlardadır. Bir çay kaşığı polendeki temel esansiyelleri alabilmek için 12 litre süt içilmesi gerekmektedir. (Esansiyel: bedende üretilmeyen ve dışarıdan almak zorunda olduğumuz aminoasitlerdir. Her türlü doku inşasında, yenilenmesinde, tamirinde bu aminoasitlere gereksinim duyarız. Beslenmemizdeki temel amaç bu esansiyelleri almaktır.) Günlük 10-15 gr polen tüketen bir kullanıcı tamamen doğal ve organik, sindirimi 40 dakika gibi hızlı ve kolay, ayrıca zengin bir vitamin ve mineral kaynağı tüketmiş olur
POLEN Polen çiçekli bitkilerin anterlerinde oluşan ve döllenmede rol olan erkek üreme birimidir. Polen 6 - 200 mm çapında değişik renklerde, şekillerde ve yapıdadır. Polen protein,vitamin,mineral madde ve enzimler bakımından çok zengin bir besin maddesidir. Arılar kovanın protein ihtiyacını karşılamak,yavruları beslemek için polen toplarlar ve bunları kovana taşıyarak petek gözlerinde depolarlar. Polenin Bileşimi Polenin bileşiminde yaklaşık olarak %10 su, %20 ham protein, %28-35 karbonhidratlar, %3-4 kül ve flavonoidler, karotenoidler, vitaminler(C,E,B kompleksi), mineraller, tüm serbest aminoasitler, nukleik asit ve nukleositler, enzimler(100den fazla) ve büyütme faktörleri bulunur. Polen Üretimi ve Muhafazası Polen ,polen tuzakları kullanılarak toplanmaktadır. Arının taşıdığı polen çeşitli tuzaklardan geçerken tuzak haznesinde birikir. Biriken polenler 1-2 gün aralıklarla boşaltılıp 42 C yi geçmeyen sıcaklıkta kurutma dolaplarında kurutulup su oranı %7-8 e düşürülür. Daha sonra eleklerden geçirilip temizlenen polen hava almayacak şekilde ambalajlanıp soğuk ortamda saklanır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki polen toplamanın koloni performansı üzerinde önemli bir olumsuz etkisi yoktur. • Kurutulmamış polen, oda sıcaklığında bir kaç gün içinde tüm besleyici değerlerini kaybetmektedir. • Derin dondurucuda taze polen 1 yıla kadar saklanabilir (Dietz, 1975). • Kurutulmuş polen oda sıcaklığında bir kaç ay, buz dolabında 1 yıl, buzlukta birkaç yıl saklanabilir. (Dietz ve Stephenson 1975 and 1980). • Polen güneş ışığı almayacak kavanozlarda, kuru ve karanlık odalarda saklanmalıdır. Polen Toplamada Dikkat Edilecek Konular • Zirai mücadele veya ilaçlama yapılan alanlardan polen toplanmamalıdır (Rai et al., 1977). • Varroa mücadelesi veya hastalık olan kolonilerden polen toplanmamalıdır. • Kovan içerisindeki pislik ve kırıntıların polene geçmeyeceği Polen tuzakları kullanılmalıdır. • Nemli veya rutubetli yerlerde polen içerisinde maya ve küflerin oluşmaması için polen her gün toplanmalıdır. • Polen taze olarak derin dondurucuda saklanmalı veya özel fırınlarda kurutulmalıdır. • Kuru polende rutubet oranı % 10 u geçmemeli, ısı 40 0C üzerine çıkmamalıdır. Polenin Fizyolojik Etkileri Artırıcı etki İyileştirici etki Atletik performans Kanser (Hayvanlarda) Sindirim kolaylığı Soğuk algınlığı Doku yenileme Ağrı-apse Genel canlılık Erkekte kısırlık a Cilt canlılığı Anemi b İştah b Yüksek tansiyon b Hemoglobin miktarı b Sinirsel ve endokrin rahatsızlıklar b Seksüel etki Ülserler Performans (Yarış atları) a Ridi et al., 1960 b Sharma and Singh, 1980 Bilimsel Kanıtlar • Klinik çalışmalarda Polenin prostat problemlerinde (büyüme ve kansere kadar olan rahatsızlıklarda) ve alerji tedavisinde başarılı olarak kullanıldığı (Denis, 1966 and Ask-Upmark, 1967) bildirilmektedir. • Polenle yapılan hayvan besleme denemelerinde iştah artırıcı ve kilo aldırıcı etkisi • gözlenmiştir. • Polenin bakteriostatic etkisi (Chauvin et al, 1952) ve antibacterial etkisi (Lavie, • 1968)olduğu bildirilmiştir. • Polenin hayvanları ve insanları radyasyon ve X ışınlarının olumsuz etkilerinden • koruduğu (Wang et al., 1984; Hernuss et al., 1975, as cited in Schmidt and • Buchmann, 1992) belirtilmiştir. Polenin Kullanıldığı Alanlar • İlaç sanayiinde:Prostat problemlerinde, Alerjik vakalarda Astım tedavisinde. • Yiyecek sanayiinde: Gıda desteği (Food supplement) • Hasta, çocuk, yaşlı ve düşkünlerin beslenmesinde. • Arı kolonilerinin beslenmesinde. • Bombus arılarının beslenmesinde. kullanılır .
ANLADIGIM ÇOK FAYDALI ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ
GURULUYUM İYİKİ ARICI OLMUŞSUZ .......NE DERSİNİZ ??
3 yorum:
Ali Osman abi polenleri beyaz bir patiska bez üzerine serersen daha güzel olur. Bereketin bol olsun...
sayın Çalık insanlar okudukça ve öğrendikçe polenin değerini daha iyi anlıyorlar.Arını ürettiğiherşey mükemmel,kolay gelsin.
sayın başkanım önerin icin teşekkürler seninde sezonun bereketli olsun
ilhami bey polenve diger arı ürünleri tanıtılıp anlatılınca arının sadece bal üretmediği ortaya çıkıyor tanıtım şart konuları işleyelimki vatandaşta bu faydalı ürünlerden faydalansın. ilginize teşekkürler
Yorum Gönder