3 Mart 2008 Pazartesi

BAHAR GELDİ ARI HASTALIKLARINI NASIL ÖNLERİZ



.............ARILARIN KIYMETİNİ BİLELİM... KORUYALIM
Bu yıl kış uzun olmasada kapalı bir ortamda kalan ve baharın gelmesiyle canlı aktif yaşama geçecek olan arılarımızı türlü tehlike ve hastalıklardan ,kesin bazı kuralları uygularsak korur ve sağlıklarının devamını saglarız. ..... şöyleki

Hastalıklı gördügünüz kovan malzemelerini yakarak imha ediniz unutmayınki yavru çürüklügü bulaşıcı ve yakmadan yok olmayan bir hastalıktır .
.
En zararlı ve yayılmacı Varavoda etkili ve çevreyi kapsayan top yökün ilaçlama en iyi sonucu verir çevrede duyarsız ve bir gram bal için arı bakarım diyen ilğisiz kişileride atlamadan ilaçlama yapmak gerektirir, yoksa varova bitmez

Hastalık durumu ilaç ile yapılacaksa kulanacagınız ilaç kalıntı bırakmayan ve gıda tüzügüne uygun müsadeli ilaç kullanın ,unutmayın ki balda kalıntı çıkması cezayi müdale ye magruz bırakır.

Sadece hastalık malzeme değiştirmeyle önlenecekse arıları silkin malzemeye deger verip saklamayın yakarak imha edin malzemenin degeri çevrenizin arı saglıgı kadar kıymetli olamaz

Arı hastalıgının en etken yöntemi ıslah çalışmasıyla yani dayanıklı arı ırklarıyla çalışmak kafkas arısını sıcak bölgede ,ege arısını soguk bölgede bakmaya kalkarsanız ölüm ve hastalıktan kurtulamassınız en iyisi kendi bölge eko tipini ana arı cinsini sahiplenip kullanmaktır.

Arı hastalıklarıyla mücadele yapılan en önemli yanlışlardan biri,kovan hastalıklı olsun olmasın,koruyucu amaçlaı antibiyotik verilmesidir. Bu uygulama,sağlıklı arının bağışıklık sistemini zayıflatır.Arı hastalıklara karşı dayanıksız hale gelir.Mikropların antibiyotiğe karşı direnci kuvvetlenir.Böylece,arı gerçekten hasta olduğunda verilen antibiyotik,etkisiz kalır.

Hastalık kovanları sağlıklı kovanlarda uzaklaştırın.İlaçlama yaptıysanız o mevsim o kovandan bal hasat etmeyin.Eğer hasat ederseniz hem balınızda ilaç kalıntısı çıkaçak hem de hastalık ,kullandığınız aletler aracılığıyla, diğer kovanlara bulasaçaktır.
.
UNUTMAYALIM Kİ ARISINI BAKANIN BALI, BAKMAYANINDA KAHRI VE ÇEVREYEDE ZARARI OLUR

1 yorum:

erbabarici dedi ki...

selam abi!
ben mahmudiyeden hasan yorumunu okudum abi.Teşekkür ediyorum.Abi biz eskişehir arıcılar birliğine üyeyiz,ancak ilçemizdeki arıcı dostları bir araya getirmenin çabası içindeydik bu yüzden dernek kurduk,üyelerimizin çoğu birlik üyesi zaten.Ayrıca taniştığımıza memnun oldum değerli bilgi ve tavsiyelerini bekliyorum saygılar sunuyorum.Teşekkürler sayın abim.