18 Mart 2008 Salı

KOVANI AÇMADAN GÖZLE KULAKLA DUYARAK PRATİK ARI TAKİBİ


GÖZLE KULAKLA TAKİPLE ARICILIGI PRATİK BASİT BAKIMLAR YAPALIM ARI BAKMAKTAN ZEVK ALALIM.


1)kovanın önüne oturulur. eğer arılar arka ayaklarında bol ve iri yumaklar halinde çiçek tozu taşıyorlar ise o kovanda ana arı vardır ve iyi bir anadır. şayet hiç çiçek taşımıyorlar veyahutta arka ayaklarında bir sır halinde çok az ve seyrek çiçek tozu getiriyorlar ise bu kovanda ana arı olmaladığı anlaşılır.


2)kovanda arıların çokca çıkarak oyalanmadan işe gitmeleri ve kovanın uçma deyiğinden çıkıp işten dönen arıların çok olması o kovanın kuvvetli olduğunu belirtir. kovan kapısından ara sıra ve az miktarda işçi arı çıkması ise kovanın pek zayıf olduğunu anlatır.


3)kovan kapısı önünde kanatsız genç işçi arılar ve kurtlar görülmesi o kovanda ya açıkta kalmış üşümüş yavru larvaları yahutta güve olduğunu anlatır. o kovana şeker şurubu verilmeli veya güveye karşı önlem almalıdır.


4)uçma tahtası veya dip tahtasından siyah renkte barut gibi pislikler görülmesi o kovanda güve olduğuna ufak ufak balmumu kırıntıları görülmesi ise kaza kovanın aç kaldığına delalalet eder.


5)kovan kapısı üzerinde veya önünde veya dip tahtasında altında arıların salkım halinde toplu bulunmaları o kovanın oğul vereceğine delalet eder.

bu hal hazırlığı olmayan fakat uçma deliği pek dar bırakılmış dolayısiylede içerisi havasız kalan kovanlardada görülür.


6)arıların hazian ve temmuz aylarında yüzleri kovan kapısı önüne dönük olarak durmadan kanat sallaması arıların o gün çok bal getirdiklerine delalet eder.

keza kovana kulak verildiğinde içerde inlemenin çok olmasıda bal toplandığına delalet eder.

7)yağmacılık bahsinde anlatıldığı üzere kovan önünde görülen telaşlı uçuşma ve kavga kovanda yağmacılık olduğuna işarettir.


8)haziran ve temmuz ayında arıların uçma deliği arkasını prepoli ile kapatmaya çalışmaları geceleri serin ve kapının çok açılmış olduğuna delalet eder.
.
9)Arılarımızı izlerken kanatsızlık, tekkanatlı, gelişmemiş kanat, eksik bacak, veya kısa abdoman gibi anormallikler görülürse bilinizki arınızda en büyük tehlikelerden olan varova belası var derhal mücadele etmelidir yoksa siz sadece kendinize degil cevreyede zarar verirsiniz

.Basit bir kaç takiple arılarımızı konturol edebilir arılarımız dert olmaktan çıkar, zevk veren ugraş olur.

5 yorum:

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
Maddeye kovanda varoa olduğunuda eklemelisin.
Sayğılarımla

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

GÜZEL BİR KONU ATLAMIŞIK EN ÖNELİ MADDE VAROVA EKLEYELİMDE BİLGİ NOKSAN KALMASIN
İLGİNE BİLGİNE ÇOK TEŞEKKÜR

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar abi 3 numara çıkmamış. üçüncü maddeye kovanda varoa zararı vardır yazılmalı sanki.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Verdiğiniz önemli ve hatırlatıcı teorik bilgiler için teşekkürler

İlhami Uyar dedi ki...

Üstadım sağolun ağzınıza elinize sağlık ,iyi çalıimalar.