30 Ağustos 2008 Cumartesi

ARICILIKTA EN ÖNEMLİ SERMAYE KABARTILMIŞ PETEKLER SAKLAYALIM


ARICININ SERMAYESİ PETEKLERİ NASIL SAKLARIZ

Ülkemizin sıcak bölgelerinde petekleri güveden korumak sorur olmaktadır.geçmiş yıllarda bu sorunla mücadele için naftalin ,petrol ürünüdür;sağlık için çok sakıncalıdır.ayrıca ,balmumuda ve balda kalıntı bırakır.petek güvesine karşı kesinlikle naftalin kullunmayın.
1.SOĞUK HAVA DEPOSU
petek saklamada uygulanabilecek en iyi yöntem soğukta(7-8C'nin altında)saklamaktır.bu yöntem hem fermantasyona yani peteklerin ekşimesi ve hem de küflenmeye karşı etkilidir.
Süzümden sonra yalatılan petekler buzhanede 5 saat tutulup donarsa içindeki güve yumurtaları patlar ölür saglam poşetelenirse kelebek içine girmesi önlenir bir daha ilaç kullanmadan saklanır bal akım sezonundada kullanılır not -poşet herhangi bir şekilde delinmez yırtılmazsa-
2. ASİT BUHARI
ikinci bir saklama yöntemi ise peteklerin asitle korunmasıdır.bu işlem kapalı bir oda içerisinde asetik asit veya formik asitle yapılabilir.
a.asetik asit:%60-80'lik asidi açık ve yayvan bir cam yada porselen kap içerisinde peteklerin en üstüne koyun.odanın her bir metreküpü için 2 litre asit kullanın .asetik asit güvenin yumurtasını ve ergin güveyi öldürür fakat larvası ve pupu üzerinde etkisizdir bu nedenle uygulamayı petekler alındaktan sonra yapın.
b.formik asit:bir metreküp hacim için 800 ml %85'lik veya 1 litre %65'lik formik asit kullanılır.uygulama yazın 2 hafta arayla 1-2 defa tekrar edildiğinde kesin başarı sağlanır.
Asit koyduğunuz odada metal bulundurmayın.
Asit,metali paslandırır.

TÜRKİYEDEKİ BÜTÜN ARI YETİŞTİRİCİLERİ VE BAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ İL VEYA İLÇELERDE SOĞUK ORTAM OLARAK SOĞUK HAVA ODALARI YAPIP ÜYELERİN HİZMETİNE SUNMALARI GEREKİR ÇÜNKÜ KEK ÜNİTESİ KADAR GEREKLİDİR
KABARTILMIŞ PETEK ARICININ EN BÜYÜK SERMAYESİDİR İYİ MUHAFAZA EDİLMELİDİR

2 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

sayın aliosman çalık
öyle önemli konuya dokundunki
bir sürü yazı yazdım bu konuda ama en iyi sendeki ses getirdi
tebrikler

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Çalık ,tecrübeler gösteriyorki ışık olan yerde güve barınamıyor,olayın bu yönüde dikkate alınırsa faydalı olur sanırım.Başarı ve kolaylık dileklerimle