11 Ağustos 2008 Pazartesi

ARILARIN BAKIMINA BAŞLAYALIMDA SENEYE ARIMIZ OLSUN


.........ARICILIKTA SENEYE HAZIRLIK ÖN ÇALIŞMALAR
Arıcılıkta oldukça önemli bir dönemdeyiz. bu dönemim başında bal hasadı yapıldı ve kolonilere yeterince bal bırakıldı. zayıf kolonilere bal transferi yapılır. bu ballı çerçeve nakillerinde hastalık etkenlerinin bulaştırılmamasına dikkat edilir. hastalık ve zararlılara karşı mücadele yapılır. bu dönemde Varroa mücadelesi vardır. nosema ve yavru çürüklülüklerinin(kış döneminde) önüne geçile bilmek için şerbet içinde ilaç verilir. sonbahar bakımlarında kolonilere verilecek olan şerbet ilkbaharda verilene göre daha yoğun olur.

Arıların düşmanları sadece hastalıklar ve onların etkenleri olmayıp, hatalı besleme, zirai mücadele ilaçlarının yanlış kullanılması, yabani arılar, karıncalar, kirpiler gibi canlılardır. bunlarlada mücadele edilmesi gerekir.



bu dönemde en önemli mücadele gerektiren varova yeni girdiği bir arı kolonisinde ancak belirli bir zaman sonra fark edilebilir. bu dönemde genç arı sayısı azalır. varroatosisli arıların karın kısımları kısa kanatları ise bodur kalmıştır. şiddetli enfeksiyonlarda akut viral paralysis(felç) oluşur. böylece varroatosis'in zararları dahada artar. bu virusun fazla miktarda üremesi sonucu tüm koloniler kısa zamanda yok olurlar. koloniler ya yaz sonunda çoğalma mevsiminden sonra, ya da sonbaharda kış yemlemesine geçerken ve yahut da kış esnasında söner.bunun önüne gecmek icin günümüzde oldukca etkili ilaclar kullanılır. mesala perizin(solüsyon)coumaphos, bayvarol(şerit)flumethrin , folbex- VA (şerit) bromopropylate , apistan(şerit)fluvalinate ayriyetten kimyasal yöntemler olarak formik asit ve oksalik asit kullanılır. bunları kullanıriken bilincli hareket etmeli ve tecrübeli kişilerden yardım alınmalıdır yöresel daha değişik uygulamalarda yapıla bilinir.




Şunu unutmamak gerekirki bizler yiyecek gıda üretiyoruz müsade edilmeyen kalıtım bırakan zararlı ilacları kesinlikle kullanmayınız.

2 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

DEĞERLİ ARICI DOST;BU YIL ŞİMDİYE KADAR VARROA İLE MÜCADELEDE İKİ YÖNTEM KULLANDIM.1-VİKS 2-KEKİKYAĞI.İKİSİNDEDE TAM SONUÇ ALDIM.ANTALYADA HENÜZ HASAD YAPMADIK.HASADDAN SONRA ÖNCE KOVAN İÇİNE Az MİKTARDA VİKS SÜRÜYORUM.15 GÜN SONRA 200ML SUYA 10 GR KEKİK YAĞI KOYARAK ÇALKALAYIP POMPA İLE KOVAN İÇİNE PÜSKÜRTÜYORUM.ARICI 07 Hayati İNAL

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Hayati bey yöresel dedigim konu bu idi sizin uygulamalarınızıda paylaşmak idi böylece buradaki arkadaşlarda sizin bu uygulamanızı sayenizde deneyecekler teşekürler bir sorum olacak bu kekik kokusu arıların fermitasyon kokusunu bozup yagmaya zemin hazırlamıyormu cünkü tüm arılarda aynı koku yayılacak gibi
kolaygelsin