20 Eylül 2008 Cumartesi

BİR KOVANDA İKİ ANA OLURMUŞ HEMDE YUMURTA BASMIŞLAR

Bugün arılara kek konturalı yapıyorken arıcı kemal bey bizim alaman kızları merak etmiş bakalımmı dedi bende olur dedim başladık arıları bakmaya enson kovanda birde ne görelim kovan içinde hemde aynı çercevede iki ana analar gayet sakin geziyor ve yumurtlamaya çalışıyorlar çercevede yumurta atacak göz kalmamış ben olamaz derken kemalbey bazan aynı çins arılar çifleştirmeyi böyle büyük sandıklarda yapınca çifleşmeden dönen analar bir sandıga girer ve sonbahar ve kış aylarında barınır ilkbaharda arılar tarafından biri öldürülürmüş diğeri kıralice secilirmiş dedi istersem anayı başka bir kovana koyabileceğimizi söyledi, bende dur deneyelim baksana ne güzel kardeşce dayanışma icinde bol bol yumurta atmış alamanyalı deyince şimdilk bir sandıkta iki ana bir arada yaşama devam ediyorlar
Yaşayıp görecegiz kısmette ne varsa o olacak

4 yorum:

mahmudiyearicilik dedi ki...

Böyle şeyler oluyormuş sayın arıcı dostum yanlış hatırlamıyorsam ilk baharda Halil Bilen'in kovanında aynı şey görülmüştü ana kız yumurtluyorlardı.
SELAMLAR

Yalçın Sezer dedi ki...

Merhaba Ali Osman Abi,

Bu aslında çok güzel bir durum bu konuyu ben geçmişte blogta yazmıştım. Olaya şimdilerde daha başka bir gözle de bakıyorum. ISLAH! Kursu aldıktan sonra bu tür durumların önemini daha iyi anlar olduk.

Olaya şu gözle bakalım. Bu kovandan ana arı namzetleri yapıyorsun ertesi yıl bu kovanın kızkardeşlerinden oluşmuş bir arılık düşünün. Yıllar sonra belkide artık senin arılıkta ana arı değişimi diye bir olayı sen düşünmeyeceksin. Nasılsa arılar senin için bu alayı gerçekleştirecek. Yaşlı ana, genç olan gelip yumurta atana ve hatta sağlıklı bir şekilde koloniyi sürdürebileceğine emin oluncaya kadar onu bekleyecek. Otomatik ana arı değişimi. Gerektiğinde kendisi ana değişimini yapan kovanlar hemde garantili bu iyi bir özellik ve ıslah için kullanılmalı.

Ne güzel arı oğul vermiyor yada parçalanmıyor koloni zayıflamıyor işlerini yaparken arada ana arının da gençleşmesini sağlıyor.

Kovanı belirlemeli ve ana arı üretip yeni analardada aynı durumu gözlemlemelidir. Ali Osman abi Bilim böyle bişey işte, uzun soluklu bir iş. Okul okumak insanların yıllarını alıyor meyve vermekde öyle. Meyvesi olanı taşlamak ise çok kolay. Aileler çocukları hemen iş güç sahibi olsun istiyorlar. İşverenlerse tecrubeye ve bilgiye rağbet ediyor.

Ne güzel denmiştir.

ilim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
sen kendini bilmez isen
ya nice okumaktır

okumaktan mânâ ne
kişi hakk`ı bilmektir
çün okudun bilmez isen
ha bir kuru emektir

okudum bildim deme
çok tâat kıldım deme
eri hak bilmez isen
abes yere yelmektir

dört kitabın manası
bellidir bir elifde
sen elifi bilmez isen
bu nice okumaktır

yunus emre der hoca
gerekse var bin hacca
hepisinden eyice
bir gönüle girmektir

Sağlıcakla kalın.

İlhami Uyar dedi ki...

Ali Osman bey böyle bir durumla karşılaştığımızda panik yaşamayıp hazırlıklı ve kendimizden emin olarak karşılayacağız ,verdiğiniz bilgiler ve aydınlatıcı düşünceleriniz için sonsuz hrmet ve saygılar sunuyorum.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Arkadaşlar ilğinize teşekkürler bu konuyu arıcılar yadırgar diye yazdım iyide olmuş telefonla bile gercekmi diye sordular bünyemin bey dogru kemal beydesöyledi yalcın hocam bu faydalı bilgin ve söylemlerin icin teşekkürler yunusun söylemide o derece güzel
ilhami bey panik yok bilgi tecrübe paylaşımı var senin konularda çok değerli bilgi akımın ve paylaşımın var
hepinize çok teşekkür