14 Eylül 2010 Salı

BALLARI SÜZDÜK KABARTILMIŞ PETEKLERİ SAKLAYALIM SENEYE LAZIM OLACAK

















Ülkemizin sıcak bölgelerinde petekleri güveden korumak sorun olmaktadır.geçmiş yıllarda bu sorunla mücadele için naftalin kullanılmıştır fakat şimdi yasaklanmıştır ,çünkü naftalin petrol ürünüdür;sağlık için çok sakıncalıdır.ayrıca ,balmumunda ve balda kalıntı bırakır.petek güvesine karşı kesinlikle naftalin kullunmayın.

1.SOĞUK HAVA DEPOSUpetek saklamada uygulanabilecek en iyi yöntem soğukta(7-8C'nin altında)saklamaktır.bu yöntem hem fermantasyona yani peteklerin ekşimesi ve hem de küflenmeye karşı etkilidir.Süzümden sonra yalatılan petekler buzhanede 5 saat tutulup donarsa içindeki güve yumurtaları patlar ölür saglam poşetelenirse kelebek içine girmesi önlenir bir daha ilaç kullanmadan saklanır bal akım sezonundada kullanılır

not -poşet herhangi bir şekilde delinmez yırtılmazsa-

2. ASİT BUHARIikinci bir saklama yöntemi ise peteklerin asitle korunmasıdır.bu işlem kapalı bir oda içerisinde asetik asit veya formik asitle yapılabilir.a.asetik asit:%60-80'lik asidi açık ve yayvan bir cam yada porselen kap içerisinde peteklerin en üstüne koyun.odanın her bir metreküpü için 2 litre asit kullanın .asetik asit güvenin yumurtasını ve ergin güveyi öldürür fakat larvası ve pupu üzerinde etkisizdir bu nedenle uygulamayı petekler alındaktan sonra yapın.b.formik asit:bir metreküp hacim için 800 ml %85'lik veya 1 litre %65'lik formik asit kullanılır.uygulama yazın 2 hafta arayla 1-2 defa tekrar edildiğinde kesin başarı sağlanır.Asit koyduğunuz odada metal bulundurmayın.Asit,metali paslandırır.



TÜRKİYEDEKİ BÜTÜN ARI YETİŞTİRİCİLERİ VE BAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ İL VEYA İLÇELERDE SOĞUK ORTAM OLARAK SOĞUK HAVA ODALARI YAPIP ÜYELERİN HİZMETİNE SUNMALARI GEREKİR


KABARTILMIŞ PETEK ARICININ EN BÜYÜK SERMAYESİDİR VE PETEK KABARTMAK İÇİN UGRAŞAN ARI SEZONDA SİZE BAL VERECEĞİ YERDE BAL İLE PETEK KABARTIR SİZEDE AZ BAL KALIR
HEM BALDAN HEM PETEKTEN OLMAMAK İÇİN PETEKLER

İYİ MUHAFAZA EDİLMELİDİR

1 yorum:

mahmudiyearicilik dedi ki...

Abi geçmiş olsun.
saygılar