Ali Osman bey Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar sağlık mutluluk ve başarılar içinde daha nice bayramlar dilerim(bendeki msn adresiniz çalışmıyor sorun nerede acaba ?)
Sevgili üstadım,benim dikkatimi çeken,hükümetlerin,üniversitelerin arı yetiştirme,kovan miktarını çoğaltma üzerine çok eğilmeleri,bu konuda hafife alınmayacak yatırımların yapılması bir o kadarda ,kurs açılarak insanları bilgilendirme ve teşvik etme yönünde çalışmalar yapılması,demekki araştırmacıların vardığı sonuç arı olmazsa olmazlardan,hayatımızın vazgeçilmezlerinden,destek konusundada Selahattin beyin programında Bolu Arı yetiştiricileri Birliği başkanının gündeme getirdiği komşularımıza kg 400 kuruştan şeker verildiği bizim ise 2,5 liradan aldığımız şeklindeki konuşmasıydı.Umarım bu adaletsizlikler giderilir,komşu ülkelerdeki gibi ilaç ve diğer giderler hafifletilir.İyi çalışmalar kolay gelsin.
ALİ OSMAN ÇALIK
ARICILIK BİLGİMİ ARICILARLA PAYLAŞMAK ARICILIGI DOGA GÜZELİ İLÇEM PINARHİSARDA BİR SEKTÖR HALİNE GETİRMEK BENCE ARICILIK GÜZEL BİR UGRAŞ TAVSİYE EDER iletişim meil: ariciosman39@hotmail.com
BEN SAĞLIGIM İCİN BAL YİYORUM YA SİZ BENCE KULLANIN
Balın Yararları Balın Fizyolojik Etkileri Bal insanoğlunun tükettiği en eski gıdaların başında gelmektedir. BAL binlerce yıldan beri hem enerji sağlayan değerli bir besin maddesi olarak, hem de yara ve yanıkların tedavisinde ve bir çok hastalıklarda ilaç niyetine kullanılmaktadır. Balın şifa verici özellikleri başta Kur’an olmak üzere birçok kutsal kitapta da belirtilmektedir. Balın fizyolojik özellikleri ve kullanımı konusunda yüzlerce literatür bulunmaktadır. • BAL bir doğal enerji kaynağıdır. Bu nedenle bebekler, yaşlılar, sporcular, hasta ve düşkünlerle birlikte normal sağlıklı insanlar tarafından da severek ve bilinçli olarak tüketilmektedir. • BAL yeni doğan bebeklerde sütten yararlanmayı ve kemiklerde Kalsiyum fiksasyonunu artırmaktadır. Sadece süt ile beslenen bebeklerde oluşan kansızlığı (anemi) ve anorexia yı önlemektedir. • BAL iştah artırmakta, enerji ve direnç kazandırmaktadır. Balın Sindirim Sistemine Etkileri Bal besinlerin daha hızlı sindirilmesine neden olmakta, sindirim sistemi enfeksiyonlarında, kabızlığın giderilmesinde oniki parmak bağırsağı ülserlerinde, ve karaciğer rahatsızlıklarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Balın Solunum Sistemine Etkileri Bal karasal iklime sahip ve gün içi ısı farkının fazla olduğu bölgelerde soğuğa ve soğuk algınlığına karşı, ağız, boğaz, ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Bu özellikler balın antimikrobiyel etkisinin yanı sıra baldaki fruktozun doku ve kasları yumuşatıcı ve gevşetici özelliğinden kaynaklanmaktadır. Balın Yara ve Yanıklarda Kullanımı Bal günümüzde modern tıpta besleyici ve nemlendirici özelliği nedeniyle birçok kozmetik kremlerinde, açık yaralarda, yatak yaralarında, ülserlerde, ve yanıklarda doğrudan sürülen ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bal enfeksiyonları önlemekte, doku oluşmasını hızlandırmakta ve yara ve yanık izlerini azaltmaktadır (Hutton 1966; Manjo, 1975; Armon, 1980 and Dumronglert, 1983). Eşit miktardaki Bal, çavdar unu ve zeytin yağı karışımı ile hazırlanan kremin günde 3 kez kullanımı ile inek ve atlarda görülen ve kangrene dönüşen yaraları dahi tedavi ettiği bildirilmektedir (Lu~hrs, 1935; Lu cke 1935) Balın Göz Hastalıklarında Kullanımı Balın bazı ülkelerde doktorlar tarafından katarakt ve kojuktivit ile bazı kornea rahatsızlıklarında başarı ile kullanıldığı bildirilmektedir (Mikhailov, 1950). Ayrıca kornea ülserinin de saf bal ile veya vazelin yerine bal ile hazırlanan % 3 lük sulphidine pomadı ile başarılı bir şekilde tedavi edildiği bildirilmektedir. Şeker Hastalığı ve Bal Zaman zaman hakiki (!) balın şeker hastalığına iyi geldiği şeklinde yazılar çıkmakta veya söylentiler duyulmaktadır. Bunun bilimsel bir dayanağı yoktur ve yanlıştır. Bal da kan şekerini yükseltir ve fazla alındığında şeker hastalarını komaya sokabilir. Ancak eşit miktarda alınan bal, kan şekerini çay şekerine oranla daha az yükseltmektedir. Bu nedenle şeker yerine az miktarda bal kullanılabilir. Balın Antimikrobiyel Aktivitesi Balda mikrop üreyemez çünkü; • Şeker konsantrasyonu çok fazladır. • Balın pH sı 3.5-4.0 civarındadır. • Baldaki enzimler inhibin (H2O2) oluşmasına neden olur. Glukoz oksidaz GLUKOZ Glukonik asit + H2O2 Not: Isıtılmış ballarda antimikrobiyel aktivite görülmez veya yok denecek kadar azdır. Balın Kullanım Alanları • Sofralık olarak kullanımı (Petekli, süzme, krem bal, meyveli bal, aromalı bal, kuruyemişli bal, polenli bal, arı sütlü, propolisli bal vb.) • Gıda sanayiinde besin elementi veya tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. • Pasta ve fırıncılıkta tatlandırıcı ve bayatlamayı önleyici olarak kullanılmaktadır. • Şeker, şekerleme, helva reçel ve marmelat sanayii. • Süt, yoğurt, dondurma sanayiinde. • Alkollü ve alkolsüz içki sanayiinde. • İlaç sanayiinde (Öksü ali.osmancalik@hotmail.com
VİTAMİN DEPOSU POLEN
3. POLEN Polen çiçekli bitkilerin anterlerinde oluşan ve döllenmede rol olan erkek üreme birimidir. Polen 6 - 200 mm çapında değişik renklerde, şekillerde ve yapıdadır. Polen protein,vitamin,mineral madde ve enzimler bakımından çok zengin bir besin maddesidir. Arılar kovanın protein ihtiyacını karşılamak,yavruları beslemek için polen toplarlar ve bunları kovana taşıyarak petek gözlerinde depolarlar. Polenin Bileşimi Polenin bileşiminde yaklaşık olarak %10 su, %20 ham protein, %28-35 karbonhidratlar, %3-4 kül ve flavonoidler, karotenoidler, vitaminler(C,E,B kompleksi), mineraller, tüm serbest aminoasitler, nukleik asit ve nukleositler, enzimler(100den fazla) ve büyütme faktörleri bulunur. Polen Üretimi ve Muhafazası Polen ,polen tuzakları kullanılarak toplanmaktadır. Arının taşıdığı polen çeşitli tuzaklardan geçerken tuzak haznesinde birikir. Biriken polenler 1-2 gün aralıklarla boşaltılıp 42 C yi geçmeyen sıcaklıkta kurutma dolaplarında kurutulup su oranı %7-8 e düşürülür. Daha sonra eleklerden geçirilip temizlenen polen hava almayacak şekilde ambalajlanıp soğuk ortamda saklanır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki polen toplamanın koloni performansı üzerinde önemli bir olumsuz etkisi yoktur. • Kurutulmamış polen, oda sıcaklığında bir kaç gün içinde tüm besleyici değerlerini kaybetmektedir. • Derin dondurucuda taze polen 1 yıla kadar saklanabilir (Dietz, 1975). • Kurutulmuş polen oda sıcaklığında bir kaç ay, buz dolabında 1 yıl, buzlukta birkaç yıl saklanabilir. (Dietz ve Stephenson 1975 and 1980). • Polen güneş ışığı almayacak kavanozlarda, kuru ve karanlık odalarda saklanmalıdır. Polen Toplamada Dikkat Edilecek Konular • Zirai mücadele veya ilaçlama yapılan alanlardan polen toplanmamalıdır (Rai et al., 1977). • Varroa mücadelesi veya hastalık olan kolonilerden polen toplanmamalıdır. • Kovan içerisindeki pislik ve kırıntıların polene geçmeyeceği Polen tuzakları kullanılmalıdır. • Nemli veya rutubetli yerlerde polen içerisinde maya ve küflerin oluşmaması için polen her gün toplanmalıdır. • Polen taze olarak derin dondurucuda saklanmalı veya özel fırınlarda kurutulmalıdır. • Kuru polende rutubet oranı % 10 u geçmemeli, ısı 40 0C üzerine çıkmamalıdır. Polenin Fizyolojik Etkileri Artırıcı etki İyileştirici etki Atletik performans Kanser (Hayvanlarda) Sindirim kolaylığı Soğuk algınlığı Doku yenileme Ağrı-apse Genel canlılık Erkekte kısırlık a Cilt canlılığı Anemi b İştah b Yüksek tansiyon b Hemoglobin miktarı b Sinirsel ve endokrin rahatsızlıklar b Seksüel etki Ülserler Performans (Yarış atları) a Ridi et al., 1960 b Sharma and Singh, 1980 Bilimsel Kanıtlar • Klinik çalışmalarda Polenin prostat problemlerinde (büyüme ve kansere kadar olan rahatsızlıklarda) ve alerji tedavisinde başarılı olarak kullanıldığı (Denis, 1966 and Ask-Upmark, 1967) bildirilmektedir. • Polenle yapılan hayvan besleme denemelerinde iştah artırıcı ve kilo aldırıcı etkisi • gözlenmiştir. • Polenin bakteriostatic etkisi (Chauvin et al, 1952) ve antibacterial etkisi (Lavie, • 1968)olduğu bildirilmiştir. • Polenin hayvanları ve insanları radyasyon ve X ışınlarının olumsuz etkilerinden • koruduğu (Wang et al., 1984; Hernuss et al., 1975, as cited in Schmidt and • Buchmann, 1992) belirtilmiştir. Polenin Kullanıldığı Alanlar • İlaç sanayiinde:Prostat problemlerinde, Alerjik vakalarda Astım tedavisinde. • Yiyecek sanayiinde: Gıda desteği (Food supplement) • Hasta, çocuk, yaşlı ve düşkünlerin beslenmesinde. • Arı kolonilerinin beslenmesinde. • Bombus arılarının beslenmesinde. • Yarış atlarının beslenmesinde. • Kozmetik sanayiinde. • Polinasyon çalışmalarında.
3 yorum:
KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.
SAYGILAR
Ali Osman bey Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar sağlık mutluluk ve başarılar içinde daha nice bayramlar dilerim(bendeki msn adresiniz çalışmıyor sorun nerede acaba ?)
Sevgili üstadım,benim dikkatimi çeken,hükümetlerin,üniversitelerin arı yetiştirme,kovan miktarını çoğaltma üzerine çok eğilmeleri,bu konuda hafife alınmayacak yatırımların yapılması bir o kadarda ,kurs açılarak insanları bilgilendirme ve teşvik etme yönünde çalışmalar yapılması,demekki araştırmacıların vardığı sonuç arı olmazsa olmazlardan,hayatımızın vazgeçilmezlerinden,destek konusundada Selahattin beyin programında Bolu Arı yetiştiricileri Birliği başkanının gündeme getirdiği komşularımıza kg 400 kuruştan şeker verildiği bizim ise 2,5 liradan aldığımız şeklindeki konuşmasıydı.Umarım bu adaletsizlikler giderilir,komşu ülkelerdeki gibi ilaç ve diğer giderler hafifletilir.İyi çalışmalar kolay gelsin.
Yorum Gönder